Wat is ecologisch en biobased?

Wat is Ecologische verf? Wanneer is het biobased? Wat is natuurverf? Recycleverf? Om enige duidelijkheid te verschaffen, een kleine opsomming:

Ecologische verf is in de eerste plaats gemaakt met herwinbare grondstoffen en heeft een zeer geringe ecofootprint omdat de afvalstoffen makkelijk afbreekbaar zijn. Een aantal lijnolieverven vallen hieronder, maar denk ook aan graanverf, leemverf.

Biobased verf is verf die als basis grondstoffen bevat die direct van natuurlijke oorsprong zijn zonder veel bewerkingen of toevoegingen. Vooral de buitenlakken zitten in deze groep.

Natuurverf is een verzamelnaam en hieronder kan zowel ecologisch als biobased vallen. Het is eigenlijk een term die in het verleden werd gebruikt, maar nu te algemeen is geworden.

Watergedragen verf. Hier wringt de schoen enigszins. Zowel ecologische als biobased verf kent waterverdunbare producten, maar meestal word hier toch acrylverf mee aangeduid. Acrylverf heeft als basis aardoliedestillaat, heeft vervolgens dus zeer veel bewerkingen en chemische toevoegingen nodig om er verf van te maken en geenszins een kleine ecofootprint meer op deze manier. Of het gezond is, daar kun je aan twijfelen, want hoewel er slechts waterdamp vrijkomt bij opdroging is de eindlaag wel degelijk een statische kunststof. En dan: het er af halen is een drama. Terug naar de ecologische en biobased verf: de muurverven en lakken binnen deze categorie zijn meestal oplosmiddelvrij, niet statisch, waterdampdoorlatend (af ademend) en mede daarom te prefereren. Dat ze kwalitatief net zo goed zijn hoeft geen betoog. Dat ze bevorderend zijn voor een gezond binnenklimaat dient zeker vermeld te worden.

Recycleverf, op zich een goed idee. Oude verfresten worden ingezameld (bij de milieu straat, kringloop etc) om verwerkt te worden tot een nieuw product. De kwaliteit word weer wat opgehaald met toevoegingen. Het grote voordeel is dat je oude verf dus niet vernietigt maar hergebruikt. Anderzijds, het blijft chemische verf, die ik in eerste plaats toch al niet zou aanschaffen en derhalve niet hoef af te voeren.

Alkydhars of terpentine verf. Ofwel, de ouderwetse bekende verf die je met terpentine verdunde, bekend om vloeiing, glans en penetrante verflucht. Voor professionals mag deze verf al sinds 2001 niet meer binnen toegepast worden, en terecht. De alternatieven waren in de begintijd nog mager, nu hebben deze alle kwaliteiten wel in huis, en worden steeds beter. Voor buiten gebruiken de professionals ze wel, en bij voldoende ventilatie is dat goed te doen. Ook hier echter zijn biobased verven niet zozeer een alternatief, maar geduchte concurrent die binnen enkele jaren als enige standaard gaat overblijven.

De keuze is gigantisch, maar geen moeilijke. Schilder D’eco helpt u graag met advies. Natuurlijk krijg ik veel vragen, hieronder een greep:

Is biobased of ecologische verf duurder?

Eerst de definitie van duur: een goed toegepaste verflaag beschermt je huis of bedrijfspand (hout steen en metaal, zowel binnen als buiten) tegen invloeden van buitenaf en binnenuit. Professionele verftypes kosten wat meer dan doe het zelf knallers van de bouwmarkt, maar dat is dan ook geen vergelijking. Kwaliteit mag wat kosten, maar eco en bio verf ligt daar in lijn met de meeste vakverf.

Is de verwerking dan heel anders?

Nauwelijks, maar gezien het feit dat ik jarenlange ervaring heb met zowel de lijnolie als plantaardige olieverven heeft u daar geen last van. Ook kan ik u van advies voorzien als u zelf aan de slag wilt.

Waarom zou ik ecologische of biobased verf kiezen boven andere, is dit niet gewoon marketing?

In het marketing verhaal zou hier staan dat het nieuw en beter is. Ik ben zelf al vanaf 1996 bezig met natuurverf, milieuvriendelijke alternatieven en aanverwante, en toen al was het beter werken met deze producten dan met de ‘gangbare’ chemische verfproducten. De huidige lijnolie en plantaardige olie verf ten opzichte van 20 jaar geleden is zoveel beter geworden en doorontwikkeld dat ik alleen maar kan concluderen dat het geen alternatief meer is maar een volwaardig eerste plaats product. Waterverdunbare biobased verf die snel droog is, in alle kleuren verkrijgbaar, zijn ideale producten voor binnen (soms ook buiten), met name in woningen maar zeker ook in zorginstellingen, denk ook aan kinderdagverblijven, ziekenhuizen, etc. Voor buiten is lijnolieverf onovertroffen.

Voor de meeste particulieren is bescherming van hun grootste aanschaf ooit een ondergeschoven post. Pas wanneer de verf eraf bladdert of erger nog doorrot word zichtbaar dat voorkomen beter dan genezen was. En omdat een kozijn binnen en buiten een geheel vormt vergeten we ook zeker deze niet mee te nemen tijdens een inspectie.

Hoe is de kwaliteit van ecologische en biobased verf?

Jarenlang onderhoudsvrij is eigenlijk geen enkele verf, tenzij aan een groot aantal voorwaarden word voldaan, en dan halen de ecologische verftypen dat ook. Met gemak zelfs. De ondergrond en met name de voorbehandelingen bepalen grotendeels hoe lang een verflaag meegaat, maar er zijn altijd meerdere factoren in het spel. Ik ligt u graag persoonlijk bij, naar aanleiding van uw specifieke situatie, ligging van het huis, omgeving, etc.

Lange houdbaarheid van de verf?

Sommige plantaardige verven hebben geen of weinig toevoegingen waardoor de houdbaarheid in de pot of emmer wat korter zou kunnen zijn, maar daar staat tegenover dat bij gebruik dan ook geen of weinig extra schadelijke chemische stoffen in de ruimte komen. Als u uw huis laat schilderen heeft u hier dus ook geen last van. De droge laag blijft net zo lang goed als elke andere verflaag dat op die ondergrond zou doen. Droge verflagen kunnen niet schimmelen. Dat is wat anders dan schimmelvorming in huis, dat is een vochtprobleem, een heel ander onderwerp.

Alle kleuren leverbaar?

Vrijwel alle kleuren zijn haalbaar, in de meeste verftypes inmiddels.

Onbeperkte leverbaarheid?

Biobased verf (op lijnolie en plantaardige olie) wordt langzaamaan steeds breder bekend en geliefd en daarom is het op steeds meer plaatsen verkrijgbaar, met name ook in reguliere verfgroothandels voor de professionals. Dit heeft alles te maken vertrouwen in een goed product, anders zou het economisch niet rendabel zijn, en dat is het dus wel.

Welke soorten en types verf verwerkt Schilder D’eco het meest?

Alle ondergronden komen voor, dus voor binnen en buiten, steen en steenachtigen, staalsoorten, hout en plaatmaterialen, (natuur)gips, kalk en leem, en nog veel meer. De keuze voor welk verftype word vooral bepaald door de ondergrond en eisen aan het werk. Er zijn inmiddels talloze merken en types op de markt en ik heb de meeste wel verwerkt en getest en in de praktijk toegepast. Uiteraard heb ik zo mijn voorkeuren ontwikkeld maar ik blijf altijd met open blik naar nieuwe producten kijken.

Schilder D’eco is niet merkgebonden, maar de meestvoorkomende namen in het vaste ouvre zijn Aquamarijn, Copperant, Auro, Uula, Keim, Ecotec, en ook de grote namen beginnen met biobased verf op de markt te komen. Ik volg de ontwikkelingen op de voet.

Schilder d’eco kiest voor ecologische verf, omdat gezonder wonen en werken zowel binnen als buiten voor iedereen bereikbaar is.